Windows 10 Mining Rig Setup en Tweaks

Windows 10 Mining Rig Setup en Tweaks

Windows 10 is een prima besturingssysteem voor je mining rig. Er zijn echter een aantal tweaks die min of meer noodzakelijk zijn om de maximale performance en het beste rendement uit je GPU miner te halen. De belangrijkste instellingen voor je Mining Rig zetten we hier op een rijtje.

Sluit tijdens de installatie van Windows maar één PCIe Riser met GPU aan! Dit voorkomt onnodige problemen tijdens de Windows installatie.

Maak voor het wijzigen van Windows instellingen altijd een backup image of Systeemherstel punt aan zodat je terug kunt indien er iets mis gaat.

1 - Bios instellingen

Voordat je Windows installeert kun je het beste je Bios instellingen controleren en aanpassen waar nodig. Deze instellingen kunnen bij elk moederbord anders zijn, soms zelfs niet aanwezig, maar check, en pas aan waar nodig.

 1. Controleer de BIOS versie van je moederbord en update deze naar de laatste versie indien mogelijk/nodig
 2. Zoek de instelling "Restore on AC/Power Loss" en zet deze op "Power On" of "Last State". Dit zorgt dat de Rig automatisch opstart na een stroom uitval
 3. Controleer of de "CPU fan speed" op auto staat. Draait deze altijd 100%, dan gebruikt deze meer stroom dan nodig is
 4. Wijzig de "PCIe speed" setting naar "Gen1". Je kunt na installatie kijken of Gen2 snelheid beter werkt, dit is hardware afhankelijk. Maar Gen1 is prima om te starten
 5. Zet "Above 4g Decoding" op "Disabled" tijdens installatie, na het plaatsen van meer dan 4 GPU moet deze settings weer op "enabled" staat
 6. Schakel alles uit wat je niet gebruikt zoals onboard audio, seriële poorten, sata poorten, firewire enz. Dit is optioneel, maar zou wat stroom kunnen besparen en behoeft ook geen overbodige driver installaties meer

2 - Windows 10 installatie

Elke 64 bit versie van Windows 10 kan gebruikt worden voor je Mining Rig. Veel Mining Software werkt niet op de 32-bit Versie! Windows 7/8 is ook bruikbaar, maar vereist extra werk om werkend te krijgen met meer dan 4 videokaarten. Onze guide gaat dan ook uit van Windows 10 - 64bit.

Gebruik voor je Windows Mining Rig bij voorkeur een 120Gb SSD schijf met een enkele partitie. Een SSD van 60GB kan ook gebruikt worden, maar is wat aan de krappe kant.

Uitgaande dat je weet hoe een standaard Windows installatie gedaan moet worden gaan we hier verder geen uitleg over geven. Installeer alle beschikbare Windows updates.

3 - Windows Automatisch laten inloggen

Na werkzaamheden, een stroomuitval, crash of reboot willen we de Rig zo snel mogelijk weer up-and-running hebben. Door Windows automatisch in te laten loggen scheelt dat tijd, maar kunnen we ook de mining software laten starten. Dus zelfs als het op een onhandig moment gebeurt zoals 's nachts, kan de Rig direct weer door met Minen.

 • Klik met de rechtermuisknop op het Start Menu en klik op "Uitvoeren"
 • Type "netplwiz" in het veld en klik "Ok"
 • Haal het vinkje weg bij "gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te gebruiken"
 • Klik op "Toepassen", voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik "Ok" om te bevestigen
 • Klaar!

 

4 - Voorkomen dat je Mining Rig in slaapstand gaat

Windows zet bij een standaard instelling na 30 minuten je Coin miner slaapstand. Het spreekt voor zich dat dit niet handig is als we een systeem bouwen die 24/7 geld voor ons moet verdienen. We gaan Windows vertellen om altijd aan te blijven!

 • Klik met rechts op het Start Menu en klik op "Energiebeheer"
 • Stel de tijd in op "Nooit" bij de optie Slaapstand
 • Klaar!

5 - Windows updates uitschakelen

Vanaf Windows 10 worden updates geforceerd naar het systeem gestuurd. Na de meeste updates/patches wordt er een reboot geforceerd. Dat betekend dat dit zomaar kan gebeuren, zonder dat we daar controle over hebben. Je wilt zelf bepalen wanneer je updates installeert en downtime heb door onderhoudt. Dit gaan we snel oplossen!

 • Klik met rechts op het Start Menu en klik op "Uitvoeren"
 • Type "gpedit.msc" in het veld en klik "Ok"
 • Volg dit pad: Computer Configuratie\Beheersjablonen\Windows Onderdelen\Windows Update
 • Dubbelklik in het rechter paneel op "Automatische updates configureren"
 • Klik op "ingeschakeld" en selecteer de optie die het beste bij je past. Wij adviseren optie 2. Je wordt geinformeerd als er updates zijn, maar bepaalt zelf wanneer je download en installeert. Indien een reboot vereist is, doe dat dan direct na installatie.
 • Klaar!

6 - Virtueel Geheugen vergroten naar minimaal 16GB

Voor maximale performance is het sterk aan te raden om het Virtuele Geheugen (Pagefile) te vergroten naar minimaal 16Gb.

 • Klik met de rechtermuisknop op het Start Menu en klik op "Systeem"
 • Klik in de rechter kolom op "Systeeminfo", daarna in de linker kolom op "Geavanceerde Systeeminstellingen"
 • Ga via het tabblad "geavanceerd" naar de instellingen van "prestaties"
 • Op dit tabblad kun je "Beste Prestaties" aanklikken (optioneel), ga naar het tablad geavanceerd
 • Klik onder het kopje "Virtueel geheugen" op "Wijzigen"
 • Haal het vinkje weg en kies "Aangepaste Grootte", vul in beide velden "16000" en klik op "OK"
 • Na herstart is het Virtueel geheugen aangepast!

7 - Automatisch Mining script starten na een uitval of herstart

We willen onze Mining Rig automatisch laten starten met minen zodra deze opstart na een uitval of herstart. Zo kunnen we de mining verliezen beperken in geval er een herstart is geweest op momenten dat we niet in staat zijn om handmatig actie te ondernemen (zoals 's nachts).

 • Maak een snelkoppeling van de Batch file die je wilt laten starten na een reboot
 • Klik rechts op het Start Menu en klik op "Uitvoeren"
 • Kopieer het volgende pad: "%AppData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup"
  (Dit zou er zo ongeveer uit moeten zien "C:\users\[JOUW GEBRUIKERSNAAM]\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup)
 • Kopieer de snelkoppeling naar deze folder
 • Herstart de machine om te controleren of het Mining Script automatisch wordt opgestart

LET OP! Het kan zijn dat het mining script gestart wordt vóórdat je overclock software wordt gestart. In geval je een power limit op de kaarten hebt ingesteld dan is deze nog  niet actief. In dit geval zullen alle kaarten in eerste instantie op 100% vermogen opstarten. Indien de voeding dit niet aan kan zal dit voor problemen zorgen. Zorg dus altijd in je batch files dat éérst de overclock software (bijv. afterburner) opgestart wordt alvorens het minen te starten!

Nawoord

Het spreekt voor zich dat er nog vele aanpassingen mogelijk zijn om je Windows Mining Rig verder te optimaliseren. In dit artikel spreken we echter over relatief makkelijke aanpassingen die belangrijk zijn om een goede start te kunnen maken. Register tweaks, het uitschakelen van services en andere opties zullen we later uitschrijven voor de meer geavanceerde gebruikers. Het zijn vaak kleine verbeteringen met een hoger risico van falen en dat is voor de massa niet handig.

* Alle vermelde wijzigingen kunnen op eigen initiatief en risico worden uitgevoerd. DigiMining neemt geen verantwoordelijkheid voor problemen die niet door DigiMining zelf zijn uitgevoerd.

Tagged , , ,

1 thought on “Windows 10 Mining Rig Setup en Tweaks

 1. bedankt voor de goede info !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *